‘Zo ben ik nu eenmaal’

Al jaren ben ik gecharmeerd van StudioSpaak. In 2018 woonde ik voor het eerst een theatershow van hen bij op een scholengemeenschap in Veenendaal. Destijds was ik op zoek naar andere creatieve manieren om beweging te creëren als onderdeel van een leergang Medisch leiderschap.

In verandertrajecten is het creëren van licht, lucht en ruimte in mijn optiek een heel belangrijk ingrediënt. In de spiegel kijken, bewust worden van patronen die als vanzelfsprekend in de loop van de jaren zijn ontstaan; het helpt om er samen om te kunnen (glim)lachen, zodat er ruimte komt voor nieuw perspectief. 

Ik kijk daarom al weken uit naar de bijeenkomst die we hebben georganiseerd in Podium Azijnfabriek in Den Bosch – wat een heerlijke plek is dat! – waar Tim Winkel en zijn team de ‘Zo ben ik nu eenmaal’ theatershow voor ons spelen. Gisteren was het zover!

Veranderen. Het klinkt eenvoudig, maar is het niet. Op zoek gaan naar nieuwe vormen van samenwerken vinden we allemaal spannend. Of het nu gaat om een fusie, een professionalisering of een nieuwe strategie, het is pas écht een verandering als je het terugziet in het gedrag van mensen. En juist dát is ingewikkeld. Hoe ziet dat gedrag er dan uit? Wat gaat dat voor mij betekenen? Welke patronen belemmeren ons? Welke zijn helpend? 

De irritaties – en frustraties – die we in de verandering tegenkomen vertellen ons veel over onszelf, over onze blinde vlekken. Irritatie is een spiegel. Van die ene collega die je het meest irritant vindt, kun je het meest leren. Hoe zet je deze irritatie om naar inspiratie?

De kunst is om dat wat je tegenkomt niet buiten jezelf te leggen, maar te kijken naar wat je zelf kunt doen om naar de ander toe te bewegen.

Het is en blijft een uitdaging om zaken echt gezamenlijk aan te pakken en in verbinding te blijven in tijden van verandering. Daarvoor heb je interventies nodig die het gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid als een besmettelijk virus door de organisatie verspreiden en in korte tijd leiden tot succeservaringen. Van ‘Zo ben ik nu eenmaal’ naar ‘Zo kan het ook’. Zodat het vertrouwen groeit en er een positieve flow ontstaat waar iedereen zijn eigen rol kan pakken.

Dát en meer ervaren wij in een unieke theatershow. 

Dank StudioSpaak voor de mooie spiegel, de bewustwording, het helpt ons om weer een volgend stap(je) te zetten!