‘Chronos of Kairos?’

Blij, geïnspireerd en opgeladen – vooruit ook een tikje moe – rijd ik terug vanuit Amsterdam naar huis. Een collega NFMD-vriendinnetje rijdt met me mee. We hebben een gesprek dat er écht toe doet. Over het leven, over de liefde, over onze verlangens. Omdat we zelf zo in elkaar zitten. Maar ook omdat het NFMD-congres ons daartoe heeft ‘aan’ gezet.

Het was een dag vol inspiratie, verbinding en mooie ontmoetingen. Middenin Amsterdam, in het Tobacco Theater. Wat een fijne plek om te zijn! 

Hoewel de dag gehaast begon, ik kwam te laat  – geleefd door Chronos weet ik nu – lukt het me heel goed om me vol onder te dompelen in het verhaal van wervelende keynote Lammert Kamphuis die ons meeneemt in wat de filosofie vertelt over leiderschap van top tot teen. Heerlijk! 

Op de werkvloer kunnen we makkelijk ons lichaam vergeten, zitten in ons hoofd en verwaarlozen ons gevoel. Wat als we die ergernissen zouden kunnen omzetten naar iets constructiefs? We worden uitgedaagd om het gevoel voor het juiste moment (Kairos) te vergroten en minder opgeslokt te raken door de kloktijd (Chronos). Zoals ze in andere culturen kunnen zeggen ‘Jullie hebben de klok, wij hebben de tijd’. En ja, dan wijk je wel eens af van de agenda, maak je in het moment tijd voor dat wat écht belangrijk is, pak je het juiste moment. Zodat je ook in werk dichtbij je lichaam blijft.

Ien van der Pol gaat in op wat er gebeurt in hoofd en lijf van leiders. Want dat zijn ook gewoon mensen. Waarom is vertrouwen en delegeren voor sommige managers zo moeilijk? En hoe komt het dat anderen nauwelijks leidinggeven en alle verantwoordelijkheid overdragen aan anderen? Waarom zijn sommige leiders zo agressief en willen andere anderen alleen maar ‘vriendjes’ zijn? Waarom komt de een over als een ‘warm bad’ en ervaren we de ander als een ijskonijn? Wat gebeurt er in die hoofden en harten? En in die van onszelf? Een boeiend betoog, waarin helder wordt dat onze emoties, de pijnen, grote invloed hebben en (óók) aandacht verdienen – vanuit het inclusive model van aandacht – om gezond(er) leiderschap te ontwikkelen. 

In de middag start ik met de workshop van Edmond Öfner. Hij heeft expedities geleid naar bergtoppen, door jungles en over ijskappen, waarin hij veel leerde over de natuur, zijn eigen lichamelijke, geestelijke en emotionele grenzen en de systemen die zich voordoen bij teamsamenwerking. Hij raakt me met zijn bevlogen verhaal. In de oefeningen ervaar ik zelf hoe eenvoudig je je eigen lijf kunt stretchen en trainen op weerbaarheid. 

Daarna een workshop van Roel Klaassen. Hij is haptotherapeut en houdt zich al zijn gehele carrière bezig met de rol van emoties en gevoelens, in het bijzonder in prestatiegerichte omstandigheden waar topsporters en toppresteerders steeds weer mee te maken hebben. Roel neemt ons vanuit de haptonomie mee in de invloed die emoties en gevoelens hebben op alles wat er met en tussen mensen gebeurt. Teveel uit het hoofd of op wilskracht functioneren kan zowel persoonlijk als in teams leiden tot verkramping, onderpresteren en gezondheidsproblemen. Een betere balans tussen lichaam en hoofd of gevoel en verstand leidt tot meer veerkracht en duurzaam optimaal presteren. Zittend op een gouden ballon ervaren we zelf hoe dat ook in een kleine oefening in een wildvreemde groep voelbaar is.

We sluiten af met een borrel en lekkere happen. Wow, wat een fijne dag was het. Al lid sinds 2011, maar ik blijf heel graag komen. Als je kiest voor Kairos, dan kan dat gewoon:-) 

Dank NFMD!