‘Wie is het er niet mee eens?’

De afgelopen periode heb ik mezelf (te) weinig tijd gegund voor inspiratie- en netwerkbijeenkomsten. Zoals veel leuke dingen sluitpost worden als je (te) druk bent; deadlines die knellen, ieder uurtje welkom:-)

Maar op 13 april doe ik het anders! Floor wordt 21, we gaan met ons gezin en Sam eten bij Hemel en Aarde (goddelijk!) in Utrecht, ik kan daardoor een mooie combi maken met de NFMD-bijeenkomst die in mijn agenda staat. Wendy van Ierschot presenteert daar haar nieuwe boek Scale-ups & downs (2023). En alhoewel ik op het moment vooral in middelgrote organisaties werk, ben ik ontzettend benieuwd naar haar verhaal. 

Geen spijt! 

Wendy blijkt een zeer inspirerende HR-strateeg: analytisch, doordacht, ervaren, spot on, met veel humor en charme. Heerlijk! 

Haar verhaal is gericht op scale-ups, hoe je je organisatie door verschillende fasen van groei leidt. Ze maakt daarbij onderscheid in vier fasen: de ikke-ikke-ikke fase, de wij-wij-wij fase, de zij-zij-zij fase en de go-go-go fase. Maar eigenlijk is wat zij vertelt op alle organisaties van toepassing. Het belang om te variëren in je leiderschap, je te blijven ontwikkelen, steeds te anticiperen op de vraagstukken die zich voordoen, om te werken aan én in je eigen organisatie, het is in de kern overal aan de orde. 

Ze zegt dingen als ‘ik adviseer altijd de eerste irritatie direct serieus te nemen’. Of ‘wees intolerant voor incompetentie’. En ‘elk probleem was ooit een oplossing voor iets’. Voor het woord cultuur (een containerbegrip én jeukwoord) gebruikt ze liever het woord dynamiek ‘Als een mens niet fijn is om mee samen te werken, gaan andere fijne mensen weg’. 

Ze is scherp op de rol van de HR- of MD-professional. We gaan vaak te snel akkoord. We analyseren niet goed. Stellen te weinig goede vragen om de echte reden waarom het niet goed gaat boven tafel te krijgen. Waarom stagneert het hierdoor? Ze benadrukt het belang van een business mindset in het analyseren van problemen. Én het belang van kernwaarden als toetskader voor gedrag en dynamieken in organisaties. ‘Je beste mensen bieden inhoud én kernwaarden’.

Ze zet me aan het denken met haar spot on quotes. Over mijn eigen ontwikkeling en groei. Moet je als ondernemer altijd willen groeien? Over hoe ik zelf als HR-strateeg acteer in mijn opdrachten. De vraagstukken waar ik tegenaan loop.

Inmiddels ben ik begonnen in haar boek. Heerlijk om geïnspireerd te worden. Even niet te hoeven leiden, mogen luisteren, leren, denken, wat vind ik er van? Wat kan ik hiermee?

Ik word bevestigd in mijn denken dat het én – én is. Het gaat om sterk leiderschap én durven loslaten en overlaten. De vraag die ik meer wil gaan stellen is wie het er niet mee eens is?

Het andere geluid vertelt je veel, pas dan word je samen echt beter!