‘Wegen ontstaan doordat we ze gaan…’

Een goede vriend belt me op met de vraag of ik hem wil helpen een opleiding te ontwerpen voor een intelligent(e) software-applicatie die hij recent in de markt heeft gezet. De applicatie stelt gebruikers in staat om passende maatregelen te nemen om schade aan motoren en downtime te voorkomen. Poeh! Mooie vraag! En natuurlijk wil ik helpen, maar het is al wel wat langer geleden dat ik een opleidingsontwerp voor een technische applicatie heb gemaakt. Hoe zat dat ook alweer?

Grappig hoe je hoofd dan werkt. Er komen allerlei gedachten, modellen en theorieën in mij op die me op weg kunnen helpen. Mijn hoofd komt als eerste met het OKT-model, paradepaardje van de vakgroep Instructietechnologie aan de UT toen ik er studeerde. Mijn hoofd komt ook met de ‘opleidingsschil’, het format dat we in mijn SBK-tijd gebruikten om materiedeskundigen te helpen opleidingskundig sterke modules te ontwikkelen. En verder schiet er een hele reeks opleidingskundige termen door mijn hoofd, die vast onderdeel zijn geworden van mijn vocabulaire de afgelopen jaren. Advance Organizers. Action Learning. Leerdoelen. Doelgroep. Visueel maken. 7 Plus of min 2. Kennis. Vaardigheden. Attitude. Toetsvragen. Evaluaties. E-learning. Blended Learning. Kortom: alles dat helpt om leren leuk én effectief te maken.

In het souterrain duik ik in het kastje waarin mijn oude studieboeken en syllabi staan. A walk down memory lane. Daar kom ik mijn afstudeerscriptie tegen, uitgevoerd bij Akzo Nobel, bekroond met de TOPOS-afstudeerprijs én een wetenschappelijke publicatie. Wat een mooie tijd was dat! Met een glimlach op mijn gezicht denk ik er aan terug.

Na wat grasduinen stuit ik op het Handboek Effectief Opleiden, jaaaa, die zocht ik! Dit handboek was begin jaren ’90 dé bijbel van de BV HRD-Nederland en misschien nog steeds?

Ik veeg het stof van het driedelige handboek en blader er wat doorheen. Het eerste dat ik lees is ‘Wegen ontstaan doordat we ze gaan’ van Franz Kafka, de openingsquote van het hoofdstuk ‘Action Learning: een uitkomst voor diegenen die als lerende managers of ondernemende medewerkers willen leren werken’. Hoe waar is dat! Ik heb deze quote destijds ook gelezen, maar nu heeft hij een heel andere waarde voor me. Ik wéét nu dat het waar is. Levenservaring. Én werkervaring.

Uiteindelijk vind ik het hoofdstuk dat ik zoek ‘Opleidingsontwikkeling: stapsgewijs en integraal’. Het is leuk en goed om het weer eens te lezen, op te frissen. Het mooie is dat ik het – op wat kleine details na – allemaal nog weet. Is die studie toch niet voor niks geweest! Mooi om te ervaren.

Wegen ontstaan doordat we ze gaan. Gewoon gaan…! Dus ik? Ik ga lekker aan de slag:-)