‘Everyone wants to be validated’

Het is een prachtige dag vandaag! Het zonnetje schijnt, de lucht is strakblauw, de vogeltjes fluiten, de natuur ontluikt, de eerste bloesems geven de wereld weer kleur, mensen worden wakker, gooien hun ramen en deuren open: het is voorjaar…!

Het is één van die zeldzame eerste lentedagen die me zo blij maken, maar me ook in een soort van mijmerstand zetten als ik een overheerlijke cappuccino drink in de tuin en even een momentje heb voor mezelf.

Als ik terugkijk op deze week is er weer zoveel gebeurd. Never a dull moment. Mooie momenten, intense momenten, spannende momenten, succesmomenten, momenten die me kracht geven, maar ook moeilijke momenten die me kwetsbaar maken. Zo is het leven. Dat wist ik natuurlijk al lang. Maar als je veel met mensen werkt, word je je daar steeds meer bewust van.

Aan de ene kant is er de snelle virtuele wereld waarin we leven, ‘kijk is hoe goed het met me gaat’, we rennen, vliegen, lopen onszelf voorbij, het grote verlangen om een ideaal na te streven, aan de andere kant is er de realiteit, waarin mensen worstelen met onzekerheid, energieverlies, frustraties, verdriet en stress. Durven we te vragen hoe het echt met je gaat? Durven we daar waar we onder lijden te delen met anderen? In welke mate mag je kwetsbaar te zijn?

Via LinkedIn zag ik een filmpje dat werd gedeeld van de Harvard Commencement Speech van Oprah Winfrey uit 2013. Zij zegt: ‘.. The single most important lesson I learned in 25 years talking every single day to people, was that there is a common denominator in our human experience. We want to be validated. We want to be understood. I have done over 35,000 interviews in my career, and as soon as that camera shuts off, everyone always turn to me and inevitably in their own way asks this question: “Was that okay?”. I heard it from president Bush. I heard it from president Obama. I’ve heard it from heroes and from housewives. I’ve heard it from victims and perpetrators of crimes. I even heard it from Beyonce and all of her Beyonceness. Friends and family, yours, enemies, strangers in every argument in every encounter, every exchange, I will tell you, they all want to know one thing; Was that okay? Did you hear me? Do you see me? Did what I say mean anything to you?...’

Oprah verwoordt het mooi. Ik geloof in de kracht van kwetsbaarheid. Je wordt veel krachtiger als je kwetsbaar durft te zijn. Te vallen. Te onderzoeken. Te leren. Het leven is nu eenmaal geen krentenbol:-)

En ik? Heerlijk om even te reflecteren. Stil te staan bij de diepere betekenis van de dingen. Ik voel de zon op mijn huid. Energie die stroomt. Mooie plannen. Ambitie. Kracht. En de kwetsbaarheid die me helpt om het goede te doen.

Bijna weekend. Geniet ervan!