Van je familie moet je het hebben:-)

Mijn moeder is in januari 75 geworden. We waren dit weekend met mijn hele familie op Texel om haar verjaardag te vieren. Broer, zus, alle kids, kleinkids, samen heerlijk uitwaaien, strand, zee, zilte lucht, haard, lekkere happen, drankjes, knus, de sfeer van de Wadden. Ik heb mijn laptop thuisgelaten, heel normaal en wel zo gezellig, maar eigenlijk wil ik ook nog wat werken. Er zijn mensen die een hele duidelijke grens trekken tussen werk en privé, maar ik merk dat het voor mij niet zo werkt. Ik houd van mijn werk, krijg er energie van, vind het helemaal niet erg om tijdens mijn weekenden wat te doen, mits ik ook voldoende oplaadmomenten heb en echt even kan uitloggen. En dat kan ik gelukkig goed.

Ik wandel met mijn zus op het strand, we lopen lekker te kletsen, ook over werk. Zij doet andere dingen dan ik, maar er zijn toch veel raakvlakken. We hebben het over de dingen die we aankomende week gaan doen. Ik vertel over het kennismakingsspel dat ik ga doen met één van mijn teams. Om elkaar beter te leren kennen: 13 individuen die een team willen worden. Ik vertel over de teamleden; veel jonge mensen, net in dienst en wat langer in dienst, werkzaam in een onrustige omgeving, ze willen graag iets leuks doen, persoonlijk, ludiek, vooral niet te zwaar. Want dat … doen we al genoeg:-)

Ik heb een opzet gemaakt, maar vind dat het nog beter kan. Stel jezelf voor aan de hand van een symbool. Wat is jouw favoriete foto? Vertel iets over jezelf aan je collega’s dat je nog niet eerder hebt verteld. Een guilty pleasure, life event, iets bijzonders dat je hebt meegemaakt. Sinterklaas of Kerst, en waarom? Kies een associatiekaart die iets vertelt over jou. Wat voor bonte verzameling mensen kenmerkt dit team? Mijn zus zegt ‘Waarom neem je hen in gedachten niet mee naar een VET feest. Welk nummer MOET op de playlist? En welke dance moves laat jij dan zien?’ Ik moet erom lachen, dat lijkt me inderdaad leuk. Ik houd erg van dansen. In de uitleg van de IJsberg neem ik dansen zelfs vaak als voorbeeld. En ik herinner me weer hoe leuk het was in de AJN-tweedaagse, waarin we collega’s lieten raden welk muziekje van jou is. Competitie-element erin, een leuke symbolische prijs na afloop. Muziek verbindt!

Gisteren was de teambuilding. Er is veel veiligheid en verbondenheid om dingen te delen. Er zijn persoonlijke ontboezemingen. Er zijn hilarische momenten. Er zijn emotionele momenten. Ik luister naar de persoonlijke verhalen en maak onderwijl een Spotify-playlist van de lievelingsmuziekjes van de teamleden. In de hoek staat een stoel om het Voice-element in te brengen. De tijd vliegt… Zal ik versnellen of niet? Ik denk aan Lencioni: maak kwetsbaarheden bespreekbaar en bouw aan vertrouwen, de basis onder een high performing team. Dus nee, we nemen de tijd voor de mooie persoonlijke gesprekken die op gang komen.

Jammer, maar ook goed, De symbolische prijs, een vette reep chocola, schenken we aan de jongste aanwinst van het team. In het kader van een goede onboarding en warm welkom:-) De playlist gaat mee naar huis. We gaan dus op een ander moment dansen, maar dat gaat in de feestmaand december vast goed komen.

Thanks zussie, voor de mooie inspiratie. Ik wil met jou dansen met Kerst!