Seek discomfort…

Afgelopen weekend was ik met een landelijk bestuur van een wetenschappelijke vereniging voor medisch specialisten ‘op de hei’; het vierde achtereenvolgende jaar dat ik word gevraagd het weekend te (bege)leiden. Een eer!

Op zaterdagmiddag zitten we na twee intensieve dagen, moe, maar zeer voldaan, met een drankje na te praten. Het gaat over jezelf blijven uitdagen. Caroline zegt: ‘Eén van de mooiste adviezen die mijn filosofisch ingestelde zoon mij ooit heeft gegeven is ‘seek discomfort!’. Probeer jezelf iedere dag uit te dagen door iets te doen dat je uit je comfort zone haalt…’

Seek discomfort… Op een iets andere manier in een andere setting zegt iemand dat eerder deze maand ook tegen mij als ik deelneem aan de Creativity Boost bij de KoachingAkademie in Amsterdam. ‘Jij lijkt zo keurig, maar er zit een enorme ondeugendheid en kracht in jou, durf het te laten zien, ga het gewoon doen!’ 

De woorden resoneren in mijn hoofd. Het is waar; ik ben keurig, zeker in mijn werk. Dat is een mooie verwoording van een diepgeworteld gevoel van het moeten of willen voldoen aan de verwachtingen van mijn omgeving.

Nature. Nurture. Ik kan uren nadenken, analyseren, proberen te ontrafelen hoe het zit. Daar ben ik goed in geworden. Mijn linkerhersenhelft maakt dan overuren. Mijn rechterhersenhelft daarentegen, die zou ik wel eens wat meer mogen inzetten…. 

Het puzzelt me. De doelen voor dit weekend nodigen uit om juist te kiezen voor andere werkvormen. De wens om elkaar beter leren kennen. De wens om meer een team te worden. De wens om te werken aan de inhoud. De wens om een jaarplan te maken. De wens om een ingewikkeld dossier met elkaar te bespreken. Zonder over elkaar heen te buitelen:-)

De wens om het weer ‘s fijn te hebben met elkaar na een zeer drukke periode ingegeven door COVID-19. ‘Goed om elkaar weer ‘s fysiek te zien in plaats van op beeldscherm!’.

In de voorbereidingen komen er allerlei ideeën langs. Ik ken mezelf. Dat is een proces waardoor ik in zo’n weekend groei. In het programma. In de werkvormen. In de inhoud. In de groep. 

En dit weekend …. is het fantastisch. Blije koppies. Fronsende koppies. Koorddansen in goede banen. Positiviteit. Een constructieve sfeer. Ontspanningsoefeningen op het gras. Hilarische filmpjes. Schapen drijven. Yoga. Snelkookpan-sessies. Handstandjes tegen de muur – om de wereld op zijn kop letterlijk te illustreren -. Dansen. Expressie. Persoonlijke ontboezemingen. Kracht. Kwetsbaarheid. Complimenten. Seek discomfort. To comfort.

Waar het vandaan komt, weet ik niet. Maar ik voel me een versie 3.0 van mezelf. Alles komt bij elkaar. Al mijn ervaringen, mijn onzekerheden, mijn levenslessen, mijn ontwikkeling als mens, mijn professionele ontwikkeling. En het voelt fijn! 

Dankjewel Hugo, Klara, Elvira en Mascha van de KoachingAkademie, ik ben het gewoon gaan doen!