‘People don’t leave their job, they leave their manager’

Om de zomerperiode in te luiden hadden we deze week een etentje met TalentBoosters. Terugkijkend op een prachtig eerste half jaar zegt collega Swinda ‘people don’t leave their job, they leave their manager’. In mijn eigen reflectie op de eerste helft van 2017 blijft haar quote mij puzzelen. Spot on! Zoveel voorbeelden, zowel positief als negatief, zoveel mooie, maar ook moeilijke momenten in onze trajecten, die deze uitspraak onderschrijven.

De CEO, een verbinder pur sang met een hoog EQ, die tijdens de heidagen met zijn directieteam letterlijk tussen zijn mensen gaat staan, hen omarmt, en zegt ‘Ik nodig je uit om meer van jezelf te laten zien’. Een manager van een team waar de communicatie en samenwerking moeizaam en stroef verloopt, die in een teamsessie geëmotioneerd vertelt tegen welke muren zij zelf oploopt in de organisatie en hoeveel druk zij voelt. Haar kwetsbaarheid en het delen van deze frustratie is de opmaat naar meer wederzijds respect en begrip. De bestuurder die één van zijn directeuren het leven zuur maakt door grillig en explosief te reageren. Hij speelt continue op de man, biedt geen vertrouwen en veiligheid. Deze directeur gaat er bijna aan onderdoor. Een coachee die slapeloze nachten heeft van de hoge werkdruk en het gebrek aan rust en structuur in de organisatie, voelt zich juist gesteund door zijn baas die zegt: ‘om te voorkomen dat je in een burn-out belandt, moeten we nu iets doen, wat heb je nodig, hoe kan ik je helpen?’. Een team dat zich niet gehoord voelt door de directie gaat met hen in gesprek over de maatregelen die zijn genomen om het bedrijf financieel gezond(er) te maken. De directie zegt ‘we hebben zelf ook een knoop in onze maag, deze maatregelen treffen ons allemaal, maar laten we voorkomen dat we meer over dan met elkaar praten: voel je vrij en welkom om te zeggen wat je op je hart hebt’. Een duo-managementteam belt me met de vraag: ‘deze week is het geëscaleerd in ons team, we willen graag iets doen om de zomervakantie met een goed gevoel in te gaan, wil je ons daarin begeleiden’? Er volgt een emotionele sessie, maar de positieve vibes zijn na afloop voelbaar: er is op het goede moment geïntervenieerd, het is zeker de wereld niet uit, maar een mooie eerste stap is gezet. Een coachee zegt ‘ik vind mijn baan eigenlijk heel leuk, maar mijn manager zo koud en onpersoonlijk, ik heb gesolliciteerd op een andere vacature, niet omdat de baan leuker is, maar omdat de manager van dat team zoveel aardiger is’. Tijdens een teamsessie met een relatief nieuw team, waarin mensen onder hoge druk staan, doen we een rondje complimenten ‘ik waardeer jou zo, omdat…’ Een medewerker zegt tegen haar manager ‘ik wil je bedanken voor het feit dat je er altijd voor me bent. Je bent druk, maar ik voel altijd warmte bij jou’.

Leiderschap, er is zoveel over gezegd en geschreven. De wijze waarop leiderschap invulling krijgt heeft zoveel impact. Hoe mooi is het dat wij daar in ons vak een positieve bijdrage aan kunnen leveren: love my job..!