Mooie plannen 2020: Nepal

Januari, een druilerige maand, feestdagen achter de rug, horeca leeg, goede voornemens, de sportschool is druk. Blue Monday. Dry January. Vasten, lijnen. Saai….

Januari, voor mij is het de maand waarin ik traditiegetrouw met mijn vriendinnen een paar dagen naar Portugal ga. Zon. Zee. Kletsen. Vino Verde. Lekker eten. Lachen. Lol. Genieten van het leven. Dierbare vriendschappen. Mooie meiden. Bofkonten. Dankbaar. Qualitytime. 

Januari. Blijkbaar ook de maand van veel mist op Eindhoven AirPort. Ze calculeren met 4 mist uitvaldagen per jaar, maar – gevalletje pech – op 21 januari wordt de 8-ste mistdag al aangetikt. 

We vliegen op Koln en moeten verder met de bus. In het holst van de nacht kom ik thuis en kruip ik achter mijn laptop om de laatste voorbereidingen te doen voor morgen. Ik heb een groep, nog geen zin om weer aan de slag te gaan, de wekker op 6 uur. 

Januari. Met de Portugese zon nog in mijn hart rijd ik einde van de dag vanuit Eindhoven naar Utrecht. File. Naast mij zit iemand in de file fanatiek neus te peuteren, chagrijnig hoofd. Ik moet erom lachen. De absurditeit van de dingen overvalt me soms, alsof ik in een film zit. Ik ben onderweg naar de voorlichtingsavond van Habitat.

Januari. Ook de maand om mooie plannen te maken voor de rest van het jaar. Zoals op bouwreis gaan. In de herfstvakantie ga ik met mijn jongste dochter Suus naar Nepal. Suus zit aan tafel en introduceert zichzelf. Ik kijk naar haar en voel trots. Wat is ze toch gegroeid! Ze lijkt zelfverzekerd. Beweegt zich makkelijk. Lief. Sociaal. Een groot hart. Ze is superenthousiast. 

Het zinnetje ‘Een huis bouwen lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar we hebben vanuit Habitat inmiddels 29 miljoen mensen kunnen helpen en voorzien in een veilig (t)huis’ maakt diepe indruk. 

Eenmaal thuis kletst ze honderduit. Ratel de ratel de ratel. Hele verhalen, aan Leon, aan Matt. ‘..Het lijkt me dus echt heel vet om te doen. Ook al zeggen mensen dat je de dingen niet echt kunt veranderen en op bouwreis gaan niet helpt, dat is dus echt niet zo. Het is een hele grote organisatie, ze bouwen in meer dan 70 landen. Ook Jimmy Carter bouwt nog steeds mee, ook al is hij 94. Ook toen hij is gevallen, ging hij met met 12 hechtingen in zijn hoofd gewoon bouwen, dus dat zegt wel iets. En je hoeft geen vakman te zijn om echt te kunnen bouwen, je mag ook alleen maar broodjes maken of zo, maar we hebben gelukkig wel Koen bij ons, dat is dus wel een echte timmerman, dus als we het niet weten vragen we hem gewoon..’. 

Januari. Een glimlach op mijn gezicht. Karin, Jolanda, Robbert, jullie hebben je werk goed gedaan:-)

Habitat heeft er een nieuwe ambassadeur bij. We gaan er een mooi jaar van maken! 

Wil jij ook je steentje bijdragen? Je kunt ons sponsoren via: https://bouwmee.habitat.nl/actie/bertien-molenaar-rhebergen-2