Lente in je bol…?!

Het zonnetje schijnt, de natuur krijgt weer kleur, mensen komen uit hun winterslaap, de eerste sproetjes verschijnen op onze neus … Yes, het is weer voorjaar ….!

Het voorjaar voel ik ook in mijn werk. Ondernemerschap vraagt moed, investering en veel doorzettingsvermogen. Maar bovenal geeft ondernemerschap vrijheid, kansen, plezier, inspiratie, inzichten: een verademing! De ruimte, tijd en noodzaak die er is om te netwerken en professionaliseren is daar wat mij betreft één van de geneugten van.

Zo was ik afgelopen periode een aantal malen te gast bij Frisse Blikken in Utrecht, onder meer op het Millennials Event en Serious Game Event. Een jong bedrijf vol innovatieve, ondernemende, ‘out of the box’ denkende professionals. Geweldig om de sfeer daar te mogen proeven! Incluis de heerlijke hapjes uit de keuken van The Colour Kitchen. Maar dat terzijde (hoewel ik het recept van die overheerlijke worteltjestaart dolgraag zou willen hebben:-). Frisse Blikken verstaat de kunst om ‘het anders te doen’ en tegelijkertijd heel goed aan te sluiten bij de gevestigde orde. Ze hebben in 5 jaar tijd een stevige positie verworven bij opdrachtgevers met klinkende namen uit het Old Boys Network. Hoe knap is dat? Ik word daar blij van! En … begrijp inmiddels hun kracht.

(Grote) organisaties zitten zó vaak vastgeroest in bestaande structuren en systemen. Ik heb die klem regelmatig ervaren. Gevangen in ‘hoe het moet’. Gevangen in de cultuur. Gevangen in het net van incapabele of gefrustreerde mensen. Het is zó belangrijk wendbaar te zijn, flexibel, het aanpassingsvermogen te vergroten. Innovatie. Nieuwe technologieën. (Nieuwe) energie van mensen aanboren. Het mooie van werken met drijfveren is dat je heel feitelijk handvatten kunt vinden voor hoe je die energie kunt aanboren. Blij dat ik die keuze heb gemaakt!

Het voordeel van niet meer zo piep zijn, is dat je senioriteit toeneemt. Je ergste onzekerheden zijn achter de rug. Bewezen successen geven vertrouwen. Gevestigde orde wordt bekend terrein. Zo lang je de lente in je hoofd toelaat, jezelf open stelt, een frisse blik durft te ontwikkelen én de brug wilt slaan tussen de wijze waarop je eigen generatie werkt, leeft en leert en die van onze kinderen, komt het helemaal goed!

Geniet van de lente!