‘Houd het vuurtje brandend!’

Kerst vieren we dit jaar in het betoverende Lapland. Een langgekoesterde wens die uitkomt na een druk, maar bovenal een mooi jaar, waarin ik samen met anderen hele mooie resultaten heb mogen neerzetten, waar ik ontzettend dankbaar voor ben! 

Ons reisgezelschap van twee gezinnen voegt zich vanaf het moment dat we elkaar op Schiphol treffen moeiteloos. We hebben al vele reizen gemaakt, zijn op elkaar ingespeeld en dus pakken we ons ritme gewoon weer op. 

De weken voor vertrek is het even heel spannend of we weg kunnen. Onze dierbare oudjes hebben ons nodig voor mantelzorg taken. En die hebben ze verdiend na vele jaren waarin ze voor ons liefdevol hebben gezorgd. Als ze ons verzekeren dat we vooral wèl moeten gaan, is onze keuze gemaakt.

En zo vliegen we van Amsterdam naar Stockholm naar Kiruna voor een geweldig avontuur in het ongerepte, avontuurlijke, betoverend mooie Zweeds Lapland.

Het is alsof we terugstappen in de tijd. We logeren in blokhutten aan de Lainio rivier. Onze kneuterige kamer met dito kerstboom maakt me blij. Knus & cosy. Johan, Eva en de overige crew – wat een geweldige mensen zijn het – ontvangen ons met open armen. Niets is te gek en alles is mogelijk. Wát een waanzinnige plek om Kerst te vieren! 

Op de eerste dag blijkt dat onze outfits op het Merino thermo-ondergoed uit de Sintmand na volstrekt niet voldoen in deze ‘extreme climate’ omstandigheden: Dag skipak voor Oostenrijk, hallo dik gewatteerd worstelaarspak met speciale sneeuwschoenen! 

En zo transformeren we alle acht tot een paar laagjes over elkaar heen dragende eenheidsworsten:-) 

Het Zweedse Noorden met zijn vele bevroren rivieren, meren en besneeuwde bossen is adembenemend mooi. Iedere dag staat er weer een nieuwe unieke belevenis op het programma. Winterwonderland. We maken een avontuurlijke tocht op sneeuwscooters door de Lapse wildernis en komen op plekken waar je anders nooit zou komen. We rijden quad; maken een prachtige tocht met een hondenslee. 26 Husky’s die ons vergezellen, het enthousiasme en de energie van de husky’s maakt het een onvergetelijke ervaring. We leren ijsvissen. En… ja, ik vang voor het eerst in mijn leven een vis:-) 

We boffen enorm met het heldere weer. Op de eerste avond zien we de eerste streep Noorderlicht! En zo mogen we drie dagen van dit magische schouwspel genieten. 

Niemandsland. Geen mens of huis te bekennen, een stille sprookjesachtige witte wereld. Iedere dag een kopje soep op het zelfgemaakte vuurtje. Heerlijke koffie uit een grote pot. IJsvissen met playmobil hengeltjes. Hilarisch en prachtig tegelijkertijd! Er is geen betere plek om tot rust te komen en weer op te laden. 

We hebben veel lol. Maken de meest prachtige foto’s van de amazing luchten, het Noorderlicht én van elkaar. 

In joggingbroek op sokken naar de bar voor een biertje, potje Twister of Cartan. Meezingen met ABBA. Als ik om me heen kijk voel ik me volmaakt gelukkig.

Opgeladen en vol nieuwe herinneringen zijn we weer onderweg naar huis. De dagen zijn omgevlogen: maar ook voelt het of de tijd heeft stilgestaan. Precies wat we – en ik – nodig hadden.

Het was heerlijk om de meisjes veel om ons heen te hebben. Om te genieten van de dierbare vriendschap van onze gezinnen. De lol en de vele grappige momenten. Op adem komen na een ontzettend druk jaar. De tijd even vergeten. Even niet nadenken.

Op de laatste avond als ik mijn ogen niet meer open kan houden en vroeg naar bed ga zegt Johan tegen me ‘You do every second day…reloading …partying’ Even denken.? Ja, dat heeft hij goed gezien. Aan of uit, maximaal genieten:-) 

Het leven is mooi!

2023 Ligt voor ons. Benieuwd wat het nieuwe jaar weer voor moois gaat brengen. Ik wens je een heel gezellig Oud & Nieuwfeest toe en een sprankelende start van 2023! Een jaar om samen weer nieuwe herinneringen te maken……

Dus … houd het vuurtje brandend!