Het gelaagde brein

Als klein meisje was ik al gefascineerd door mensen. De kleinste details vielen me op, in lichaamstaal, wat iemand aan had, hoe mensen met elkaar omgingen, welk gevoel ik daarbij kreeg. Ik was vaak de eerste die het opviel dat iemand een nieuwe bril had ‘Goh, wat leuk dat je dat ziet!’. Dat iemand naar de kapper was geweest. Maar ook dat de buurvrouw verdrietig en ongelukkig was, terwijl ze zo hard haar best deed om te doen alsof alles goed was. Het gevoel dat het niet klopte, het ‘niet pluisgevoel’, waar ik dan eindeloos over nadacht: wat is hier aan de hand?

Mensen zijn zó fascinerend. Mijn dochters hebben sinds kort een bijbaantje bij de bakker in ons dorp. Iedere dag komen ze thuis met prachtige verhalen over wat ze hebben meegemaakt: blije klanten, ongeduldige klanten, klanten die een lolletje met je maken, klanten die bozig zijn, klanten die hun hele levensverhaal aan je vertellen, klanten die dankbaar zijn, klanten die je een complimentje geven op je eerste werkdag. Maar ook klanten die boos de winkel uit lopen. We kopen allemaal een broodje, wonen in hetzelfde prachtige dorp, worden op dezelfde vriendelijke manier geholpen, maar gedragen ons heel verschillend.

De verschillen tussen mensen maken de wereld mooi, maar ook ingewikkeld. We geven elkaar kracht, hebben lol, maar doen elkaar ook pijn.

Vakantietijd. Heerlijk om te lezen. Te verdiepen. Ik lees momenteel ‘Het gelaagde brein: reflectie en discipline bij het werken aan verandering’ van Martin Capello. In het voorwoord lees ik: ‘.. Woorden zijn uitgevonden om orde te scheppen in de chaos. Wanneer ze alleen maar tot meer chaos leiden, houd dan je mond‘. Hoe waar is dat! Maar ook: hoe moeilijk is dat?

De werking van het brein – als je het hebt over fascinerend! – geeft belangrijke inzichten in ons gedrag. Cappello’s boek leert je op heel praktische wijze waarom het zo ontzettend lastig is om ongezonde of ongewenste gewoontes duurzaam te veranderen. ‘Weer niet gelukt! Het is ook altijd hetzelfde! Stap ik weer in die valkuil, zucht… ‘ Het helpt om ons brein te leren begrijpen. Het boek biedt ook een stappenplan om gericht met verandering aan de slag te gaan. Of niet. Maar maak die keuze dan bewust, laat het rusten en stop dan met zeuren.

Heerlijk om weer inspiratie op te doen, bij te leren. Ik prijs me gelukkig dat ik van één van mijn grootste hobby’s als kind, kijken naar mensen, willen begrijpen wat er aan de hand is, mijn werk heb kunnen maken. Omdat het nooit verveeld. Mensen zijn te fascinerend:-)