‘.. De essentie van de dingen laat zich niet vatten in woorden, die moet je ervaren..’

Deze week was ik bij de NFMD-bijeenkomst ‘Ervaar leiderschap’. Op een mooie midzomerse lokatie aan zee worden we verleid om uit het hoofd te komen, in het gevoel. Om ons lijf in te zetten om woorden als koers houden, leiden, intuïtie, contact, vertrouwen, luisteren, samenwerken, ruimte geven en nemen, grenzen stellen te gaan ervaren zonder te praten. En dat was cool!

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik kijk naar wat ik gemiddeld genomen zo doe, dan is dat vooral heel veel praten. Hoeveel woorden zouden er per dag uit mijn mond komen? Ik heb werkelijk geen idee, maar geloof me, het zijn er veel. Ik hoor mezelf ook vaak zeggen dat mijn stem mijn belangrijkste instrument is. Omdat woorden vaak heel goed kunnen werken. Ze leiden tot prachtige gesprekken, diepgang en lol. Maar soms werken woorden ook niet. Soms schieten woorden te kort, maken ze zelfs meer kapot. Als ik eerlijk ben, is het eigenlijk best lastig om in woorden precies te vatten wat je voelt.

Ik ben dus goed geluimd en vol verwachting afgereisd naar Scheveningen. En dat blijkt de moeite. In de eerste workshop worden we via de metafoor van de Argentijnse Tango uitgenodigd om aan den lijve het verschil te ervaren in sturen, leiden, actief en passief volgen. Het voelt in eerste instantie wat onwennig om via fysiek contact te communiceren met iemand die je niet kent. Maar als je je durft te geven, de ander durft te vertrouwen, ontstaan er hele mooie dingen. Het meest lastige? Dat is als één van beiden niet duidelijk is: ‘… the most imposant thing in leadership is to be clear….’

Daarna gaan we met gevechtskunsten aan de slag. Superleuk! In ons feitelijke gedrag in de gevechtskunst blijken we onze ware kwaliteiten te tonen: je opstelling naar de ander, verbinding, dynamiek, energie, impact, stijlen in je aanpak, patronen en valkuilen. Ongelooflijk hoeveel informatie je kunt verzamelen via observatie van lichaamstaal in de vechtsport. Het is een hele mooie manier om veel te leren over jezelf en over de ander.

Wat een geweldige ochtend was het! Er was zoveel energie, passie, lol, mooie inzichten, lessen in (persoonlijk) leiderschap, een club inspirerende en fijne mensen bij elkaar.

Of mijn stem mijn belangrijkste instrument is? Ja, tot op zekere hoogte wel. Maar de kracht van intuïtie en lichaamstaal is veel groter, maar liefst 80%. Dus ik kies ervoor om soms even te stoppen met praten, te luisteren, observeren, kijken wat er is, het gewoon te ervaren. En ik blijf dansen en boksen:-)