Hersenkamermuziek: wat doet muziek met onze hersenen?

Hersenkamermuziek, een prachtige, veelzeggende term, afkomstig van Erik Scherder, hoogleraar in de Klinische Neuropsychologie. Tijdens de Week voor Ondernemers sprak hij over de invloed van muziek op ons brein: wat doen melodieën met onze hersenen? Zijn verhaal werd muzikaal omlijst door singer-songwriter Tim Knol, een briljant gitarist. Kippenvel. Samen lieten zij horen, zien en voelen wat er in onze hersenen gebeurt als je een bepaald liedje speelt. Eén ding is zeker: muziek prikkelt allerlei hersengebieden en verrijkt die.

Muziek speelt een centrale rol in mijn leven. Ale klein meisje luisterde ik graag naar muziek, liggend op de grond, met mijn oor dicht tegen de geluidsboxen. Ik ging graag mee naar optredens van de oude-stijl jazzband waarin mijn vader speelde. Ik werd er zó vrolijk van, kon niet stoppen met dansen. Om na afloop heel hard ‘bis, bis, we want more’te roepen. Ik speelde zelf piano. Hoewel ik een hekel had aan het vele oefenen, genoot ik van de klanken die ik produceerde. Muziek maken is cool! Met de komst van Sonos en Spotify ligt alle muziek binnen ons handbereik. Blije muziek als je vrolijk bent. Ingetogen muziek als je rustig wilt denken. Melancholische muziek als je verdrietig bent. Mooie songteksten als je aandachtig wilt luisteren. Een goede beat als je lekker wilt dansen… want ja, er moet iedere dag even worden gedanst, liefst met mijn dochters. Toen zij klein waren luisterden ze naar Baby Bach, ze werden daar rustig van en konden dan heerlijk slapen. Nu dansen we samen op Kygo….

De kracht van muziek is enorm. Het verhoogt de vitaliteit en de productiviteit van mensen. Tijdens de sessies die ik begeleid werk ik steeds vaker met muziek. Van de week luisterden we naar ‘Het is goed om hier te zijn’ van Stef Bos terwijl de deelnemers bezig waren hun belangrijkste take-outs op te tekenen. Eén van hen zei ‘heb je Stef Bos wel ’s live gehoord? Zo mooi. In combinatie met het prachtige uitzicht waar ik nu op uitkijk, denk ik, wat wil ik nog meer’… onderwijl driftig verder schrijvend. We zaten vlakbij zee.. Positive vibes!

Muziek raakt, stelt mensen open, activeert hen. Hersenkamermuziek, ik ga daar meer mee doen!