Agree to Disagree

De maand maart is traditioneel een heerlijke maand. Nederland ontwaakt langzaam uit haar winterslaap, de vogeltjes kwetteren er weer lustig op los, het eerste waterige zonnetje komt door en de krokussen en narcissen schieten uit de grond; voorjaar in de lucht!

Maart 2021 is anders dan anders. Heel veel zon, strakblauwe luchten. Heerlijk! Als je je ogen dicht doet, droom je weg in een zorgeloze wereld. En toch.. is dat het niet. We hebben allemaal op onze eigen manier last van de werkelijkheid. De maatschappij zit nog steeds op slot. We werken al meer dan een jaar thuis. Onze kinderen hebben nog steeds vooral online onderwijs. En de polarisatie die deze crisis veroorzaakt, verontrust me nog wel het meest. 

Maart 2021, verkiezingstijd. Ik kijk veel naar verkiezingsdebatten. Omdat ik tóch ben gaan twijfelen, zoals zoveel mensen. En dus wil ik mijn keuze goed overwegen en baseren op inhoudelijke argumenten. Ik luister. En luister. En luister. Naar onze politici. Naar stellige taal. Naar goed onderbouwde betogen. Naar jarenlange ervaring. Naar nieuwe frisse blikken. Naar gebakken lucht. Naar onzin. Naar veel herhalingen. Naar charme-offensief. Naar zijige taal. Naar haat en zo nog meer. Onze politici weerspiegelen onze maatschappij. 

Ik kijk vooral ook naar de wijze waaróp onze politici met elkaar debatteren. Minstens zo interessant. Naar hun communicatie. Naar lichaamstaal. Naar de samenwerking. Naar de groepsdynamica. Naar hun leiderschap. Naar hun stijl. Naar de verschillende persoonlijkheden. Naar hoe politici met elkaar omgaan. Dat kan ik nooit uitzetten, het is immers mijn vak:-) 

Soms krijg ik een koud hart. Verschrikkelijk hoe fractieleiders persoonlijk worden (aan)gepakt. Hoe allerlei irrelevante informatie erbij wordt gehaald om de ander maar zo goed mogelijk te raken. Hoe woorden worden verdraaid. Hoe respectloos er wordt gecommuniceerd. Hoe ego’s opspelen. Narcisme pur sang. Hoe zit het met onze fatsoensnormen? 

Maart 2021 is ook de maand van de nieuwe klussen. Van professionele reuring (heerlijk!). Van werk dat aantrekt. Maar ook van een klus die al is toegezegd en toch niet doorgaat. Van teleurstelling en herpakken. Maar gelukkig is het vooral een maand van nieuwe inspiratie! En daar zit een vervelende contradictie in; omdat het minder goed gaat met individuen, teams en organisaties, er gedoe is, word ik juist meer ingehuurd. In mijn werk weerspiegelt zich óók de maatschappij. En dat is soms moeilijk. 

Maart 2021, het is goed ons te realiseren dat problemen, of het nu grote rampen zijn, een crisis of kleine gedoetjes, je brengen bij groei. Als ik nadenk over mijn eigen leven kan ik dat alleen maar bevestigen. Elke stap in je ontwikkeling komt voort uit een stagnatie of eerdere belemmering. Zonder wrijving geen glans zeggen ze. En dat is waar! Als het je lukt te reflecteren op de belemmering, je onvrede, dat waar je ongelukkig over bent en de betekenis voor jezelf kunt vinden, heeft een crisis een functie. En juist dát geeft transformatiekracht. 

Laten we elkaar in elkaars waarde laten. Het is niet erg om van mening te verschillen. De verschillen vertellen je veel, ze zijn interessant – en leuk! – om te onderzoeken. Om voor jezelf te bepalen wat je ermee kunt of wilt. 

Agree to disagree? Lijkt me een mooi streven!