‘You unlock hidden potential’

Een aantal maanden geleden kreeg ik een prachtig compliment van één van mijn opdrachtgevers; ik heb zijn directieteam begeleid tijdens een aantal People Development-dagen, met als doel de onderlinge samenwerking en de impact naar de organisatie als team te vergroten. We spraken over het feit dat er zoveel consultants, facilitators, trainers, coaches zijn, rijp en groen, goed en ook niet goed, ‘kies je voor de tent of kies je voor de vent?’. Hij was heel tevreden over het bereikte resultaat. ‘Wat jou uniek maakt is jouw observatievermogen. Jij ziet en voelt dingen die anderen niet zien, je kunt daardoor heel snel doordringen tot de kern. Het mooie is dat je dat op een zodanige manier doet dat mensen je ‘toelaten’ en er echt iets aan hebben. You unlock hidden potential’. Een prachtig compliment, dat me vleugels gaf.

De evaluatie van een andere opdracht triggerde mij op een andere manier. In de feedback-ronde van de leergang Veranderkunde die ik dit jaar heb verzorgd voor jonge consultants kwam naar voren dat een aantal deelnemers het curriculum nog onvoldoende concreet en praktisch vonden. Zij wilden het graag ‘dichter op de huid’. Het gaf me stof tot nadenken en zelfreflectie. Wat zegt deze feedback? Wat kan ik ervan leren? Hoe kun je je eigen talent en potentieel zo goed mogelijk inzetten? Hoe lastig het soms ook is om feedback te geven en ontvangen, het is een ontzettende waardevolle bron van informatie die je helpt om in de spiegel te kijken.

Naarmate ik er langer over nadenk, kom ik tot de conclusie dat het eigenlijk altijd interacties zijn, of groepsdynamica tussen mensen, die maken of mensen kunnen floreren. Natuurlijk, het systeem kan knellen. Maar het zijn de mensen die het systeem bedacht hebben en het systeem leven. Goede feedback is dus cruciaal. Voel je vertrouwen om feedback te geven? En te ontvangen? Is er ruimte voor verschil? Mag je ook fouten maken? Ben je met elkaar in staat om echt te luisteren naar elkaar, oprecht, waardevrij, zonder oordeel? Op een dieper niveau met elkaar in gesprek komen? Met aandacht voor HOE je de dingen zegt, terwijl WAT je wilt zeggen juist niet onbesproken blijft? ‘Zacht op de relatie, hard op de inhoud’, ik hóór de woorden van één van mijn meest inspirerende bazen ever resoneren (die overigens zeer ongezouten feedback kon geven, maar ik vergeef het hem alsnog:-)

Het blijft uitermate boeiend je hierin te verdiepen. Continue verbeteren, een leven lang blijven leren. Dat kan niet zonder feedback. Ik hecht eraan om iedere twee maanden iets te doen op het gebied van professionele ontwikkeling; een masterclass, congres of intervisie. Maar het aller-, allermeest leren de interacties met anderen mij in mijn ontwikkeling. In werk én privé. Daarom voer ik iedere 6 weken indringende gesprekken met een coach. Dicht bij mezelf, in contact met wat ik echt belangrijk vind. Sinds ik dat doe krijg ik terug dat ik zachter ben geworden, opener, meer onbevangen, onderzoekend, nieuwsgierig. Maar de beste spiegels blijven mijn twee dochters, hoe (h)eerlijk raak kunnen zij zijn in hun observaties, love them….

‘Unlock the potential of everyone, individually and collectively’, een prachtige missie voor de toekomst!