Medisch Specialist 2025: meer “Carlos-momentjes”…..

Gisteren was ik te gast op het congres Medisch Specialist 2025 dat in het teken stond van de toekomstvisie die de Federatie Medisch Specialisten heeft ontwikkeld. ‘De zorg, de patiënten en de maatschappij veranderen, reist u mee naar een veelbelovende toekomst?’ Een interessant en inspirerend event waar zeer bevlogen sprekers hun licht lieten schijnen op de toekomst van de Zorg.

‘Voorop in vernieuwing’ is een belangrijk thema voor de toekomst. De doorkijk die trendwatcher en futuroloog Richard van Hooijdonk met veel humor gaf in de mogelijkheden die technologische ontwikkelingen en digitale transformatie in de Zorg bieden was voor mij zowel surrealistisch als een eye-opener. Hoe innovatief is de zorg op dit moment eigenlijk? Wat is er nodig? Welke impact gaan technologische ontwikkelingen hebben op de mensen in de zorg? Welke skills zijn nodig voor de toekomst? Helder is dat er ongekende mogelijkheden liggen voor innovatie, die in heel rap tempo werkelijkheid gaan worden. “Change is the only constant factor” en in toekomstige Raden van Bestuur zal een Chief Disruptive Officer zitting nemen om de benodigde transformatie te leiden….

Het woord netwerkgeneeskunde is veelvuldig gevallen. Een prachtig woord dat heel goed tot uitdrukking brengt wat er nodig is om nog betere zorg te gaan leveren: denken vanuit de patiënt, zorg bieden door silo’s heen vanuit verschillende specialismen, samenwerken,’zodat dokters hetzelfde gaan zeggen’. Staat het woord netwerkgeneeskunde eigenlijk al in de Van Dale?

Voor patiënten is het ontzettend belangrijk om gezien en gehoord te worden,”we willen dokters met een warm hart en een koud hoofd”. Hoe kunnen we dat warme hart in de toekomst met alle technologische ontwikkelingen blijven bieden? Vinden we het prettig door een zorgrobot verzorgd te worden of blijft zorg ook mensenwerk?

Het verhaal van Jaap Bressers, cabaretier en patiënt, heeft me het meest geraakt. Jaap kwam op 21-jarige leeftijd door een duikongeval in een rolstoel terecht. Zijn wereld stond op zijn kop, maar hij vocht zich terug en kwam uiteindelijk sterker uit de strijd. Met veel bewondering heb ik geluisterd naar zijn verhaal waarin hij een oproep doet aan alle zorgprofessionals om het verschil te maken: “de uitdaging is niet om harder te gaan werken, maar alles wat je doet met meer aandacht te doen”. Tijdens zijn behandeling was het Carlos die het verschil maakte. Door echt te luisteren naar wat Jaap nodig had. Door kleine dingen te doen, van mens tot mens. Door niet alleen te voldoen aan de vraag, maar iets memorabels te willen neerzetten, Carlosmomentjes dus…

Mij lijkt het een prachtige uitdaging om digitale transformatie, technologie en veelvuldige Carlosmomentjes te laten samenkomen in 2025. Ik ga proberen het verschil te maken!