‘Je lichaam vertelt je alles…’

Ik ben onderweg naar de VU in A’dam. Benieuwd naar het gesprek dat ik zal hebben met Yvonne Burger & Willy Bakers, programmaleiders van de opleiding Lichaamsgericht werken in Executive Coaching. 

In een enthousiast moment heb ik me een tijdje geleden om 5u ‘s ochtends ingeschreven voor deze opleiding, terwijl mijn lief nog heerlijk naast me lag te slapen. Enthousiast geraakt door het verhaal van Jozef Zondag die ik sprak tijdens een NFMD-bijeenkomst, werd er bij mij een zaadje geplant. Er was iets geraakt. 

Mijn hele leven lang al ben ik geïntrigeerd door de mens. Het lichaam als geniaal systeem met vele bronnen. Hoe veerkrachtig en flexibel we kunnen zijn. In lichaam en geest. Maar ook hoe kwetsbaar we kunnen zijn. Het kan ineens over zijn. Het lichaam als falend systeem dat ons in de steek kan laten. Kunnen we dat voorvoelen? Hoe feilloos intuïtie kan zijn. En je dat voor je kunt laten werken. Hoe voelbaar energie is. Maar ook hoe mensen hier aan voorbij kunnen gaan en signalen negeren. Bij mij resulteert dat in een honger naar kennis en inzichten. 

Ik lees in de brochure. Lichaamsgericht werken kan behulpzaam zijn in aanvulling op verbale interventies. Om nog meer beweging te brengen. In ons werk zijn we geneigd te rationaliseren. Gesprekken kunnen veel inzicht geven in gedrag en gedragsalternatieven. Maar als je al goed bent in rationaliseren en verbaal vaardig bent, hebben deze gesprekken soms minder impact dan gehoopt. Dan kan het behulpzaam zijn om naast verbale interventies ook interventies in te zetten waardoor je je meer bewust wordt van de emoties en/of de signalen die je lichaam geeft. En op welke wijze non-verbale signalen een rol spelen in de interactie met anderen. 

In het gesprek voel ik me direct thuis. De openheid en het gemak maakt dat ik de energie voel stromen. Een connectie voel op de diepere laag. Alsof ik de brug overstap van het ongemak dat ik eerder in mijn leven voelde in lichaamsgericht werken – dat voor mij te dichtbij kwam of te soft voelde – naar een ja, ik wil het begrijpen, gaan ervaren en leren toepassen, als vanzelfsprekend onderdeel. 

Dus ja, ik ga het doen! 

En zo gaan we weer een nieuw avontuur aan. Het maakt me dankbaar. 

Ps deze academische opleiding aan de VU is gestoeld op kennis en ervaring uit de lichaamsgerichte benaderingen in de psychotherapie en bewegingswetenschappen. Er zijn nog wat plekjes vrij, dus als je geïnteresseerd bent in deze opleiding is het slim om contact te zoeken met de VU!